"GARNAVE"
SAĞLARCA (BİLLORİS) KAPLICASI
Kaplıca, İl merkezine 15 Km. uzaklıkta Eruh yolu üzerindedir. Botan suyu kenarında olan Kaplıca tabanından 35 derece sıcaklıkta su çıkan tabii bir mağaranın genişletilmesi ve tanzimi suretiyle meydana getirilmiştir. Havuzu besleyen kaynaktana başka bir kaynak daha vardır ki, kendisinden yararlanılmaksızın Botan'a karışmaktadır. İki kaynağın da suyu boldur. İlk defa 1943 yılında ele alınan Sağlarca Kaplıcasında yeterli tesis yoktur.
Refik Saydam Merkez Hıfzıssıha Enstitüsü Müdürlüğü'nün, kaplıca suyuna ait 12.8.1964 tarihli ve 2199 sayılı tahlil raporu hakkında Ankara Numune Hastanesi Fizyoterapi ve Hidroterapi Servisi'nin 16/10/1964 ve 51 sayılı mütaleası şöyledir:
Sağlarca Büyük ve Küçük Kaplıcaları:
Her iki su Kalsiyum Bikarbonatlı sular grubundandırlar.
Diüretik tesirleri varsa da içlerinde kükürtlü Hidrojen bulunduğundan içilmelerinde çok ihtiyatlı davranılması gerekir.
Serpintileme, koklama ve banyosundan cilt hastalıklarında istifade edilir. Banyolarından romatizma hastalıklarında, nevralji, nevrit, kadın hastalıklarında, kırık sekelleri, polinevrit, poliyo sekelerinde su içi egzersizlerinden fayda sağlanır. Büyük Kaplıca suyunda nitrit amonyak, uzvi madde, küçük Kaplıca suyunda nitrik ve uzvi madde bulunduğundan bakteriyolojik tahlilinin yapılması uygun olur.
"Garneve, Siirtliler için uzun süre, bir kültür olmuştur. Siirt'te gidilecek, gezilecek sayılı yerlerden biri olan kaplıca, hafta sonları Siirtlilerin akınına uğrar, çoluklu çocuklu gidilen yerlerden biri olmuştur. Terör olaylarından önce Siirtli aileler, haftasonları veya hafta için erkenden kalkılır, hazırlıklar yapılır, genelde evde pişirilen yiyecekler arabalara konur ve buraya gidilirde. Hem havuza girilir hem de piknik yapılırak güzel bir vakit geçirme gayesi güdülürdü.
Bu etkinlik şimdilik pek fazla rağbet görmüyor. Yani eski ile yeni mukayese edildiği zaman, maalesef bu kanaat hasıl olmaktadır. Bilhassa hafta sonnları yapılan geziler, çocuklara ve büyüklere de büyük bir zevk yaşatırdı.
LİF KAPLICASI
Bu kaplıca Kışlacık köyü sınırları içinde ve Reşan Çayı kıyısındadır. Eskiden yapılmış, küçük bir havuzu vardır. Suyun verimi saniyede 30 litre olup, sıcaklığı 41 derecedir. Kimyevi özellikleri bakımından bu su, Billoris Kaplıcası suyuna yakındır.
HISTA KAPLICASI
Kaplıca Güçlükonak ilçesi Düğünyurdu köyü içinde ve Dicle nehri kıyısındadır. Hergün ayrı bir renkte akan şifalı su bir kaya yarığından çıktıktan sonra 15 m. kadar aşağıdaki kaplıca havuzuna yüksekten dökülmekte idi. Şimdi ise yeni yapılan havuza borularla gelmekte ve sıcaklığı 60 dereceyi bulmaktadır.
Hısta kaplıcası sıhhi yararı yanında Hz. Süleyman tarafından Saba Malikesi Belkıs'a hediye edilen bir güzellik ılıcası olduğu ve havuzunun dibinde Hz. Süleyman'ın ayak izinin bulunduğu yolundaki mitolojik inanış nedeniyle tanınan önemli bir turizm mahallidir. Özellikle Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında büyük kalabalıkların akınına uğramaktadır.
Hısta Kaplıcası: Suyu sülfürlü, sodyum, kalsiyum sülfatlı sular grubundadır. Vasat miktarda demir mevcuttur. Tortusu bulunduğundan ancak kaynakta içilebilir. Diüretik tesiri vardır. İçinde kükürtlü hidrojen bulunduğundan içmede çok ihtiyatlı davranılmalıdır.
Serpintileme, Koklama ve banyosu ile dermatozlarda, romatizma hastalıklarında, nevralji, nevrit, kırık sekelleri ve kadın hastalıklarında fayda sağlanır.